Sibson Building – University of Kent

Sibson Building – University of Kent

The new 8,000mbuilding for University of Kent’s Business School and School of Mathematics, Statistics and Actuarial Science is located towards the northern edge of the Canterbury campus.  The £26m facility creates a vibrant new campus destination and allow two of the University’s most successful departments to expand and improve their current activities.

  • Sibson Building – University of Kent 1
  • Sibson Building – University of Kent 2
  • Sibson Building – University of Kent 3

The hub of teaching, learning and working brings academics, students, researchers and administrative staff together, creating an environment that actively fosters engagement between the students and staff bodies within the two schools.  Lecture theatres, seminar spaces, Bloomberg suite, café and social learning spaces are organised on ground and first floor around a dramatic top lit concourse.

Image for Sibson Building – University of Kent
Penoyre & Prasad’s competition winning proposal stood out head and shoulders above their competitors through the innovative way they interpreted our brief. They are an architectural practice with their fingers on the pulse of new developments in HE learning and teaching environments worldwide. Paul Verrion; Client Lead - Kent Business School
  • Sibson Building – University of Kent 1
  • Sibson Building – University of Kent 2
  • Sibson Building – University of Kent 3

The schools’ individual receptions and admin areas link directly to upper floors that provide workspaces for academics and post graduate researchers.  All spaces enjoy views out into the surrounding woodland.  Flexible floorplates to the upper floors allow the two schools to expand or contract depending on need.

  • Sibson Building – University of Kent 1
  • Sibson Building – University of Kent 2

Set within a woodland the building’s form ensures that it is never fully visible from any viewpoint thereby lessening overall visual impact and preserving the majority of the trees.  At lower floors, viewed between tree trunks, the elevations are highly glazed and welcoming with a café that opens out onto a south facing terrace.  At upper floors, seen through tree canopies, elevations of anodised aluminium curtain walling pick up on the tree trunks and dappled light of the surrounding woodland.  Vertical fins create deep window reveals to control solar gain while their stagger and colouring approximate the non-linear systems of nature.

Designed to achieve BREEAM Excellent a series of interventions integrate the building into the campus and the ecology including new cycle and pedestrian pathways and green roofs that help increase biodiversity.  Passive measures of natural ventilation with thermal mass and night time cooling are prioritised over active measures.  Extensive roof mounted photovoltaic panels provide in excess of 10% renewable energy.

  • Sibson Building – University of Kent 1
  • Sibson Building – University of Kent 1
  • Sibson Building – University of Kent 1
  • Sibson Building – University of Kent 2
  • Sibson Building – University of Kent 3

Awards

  • RIBA National Award- New QEII Hospital: Winner
  • RIBA South East ‘Project Architect of the Year’ Award- Sibson Building: Winner
  • RIBA South East ‘Building of the Year’ Award- Sibson Building: Winner
  • RIBA South East Regional Award- Sibson Building: Winner
  • Graphisoft UK BIM, ‘Public Sector Project of the Year’- Templeman Library: Winner
  • Blueprint Award, ‘Best Public-Use Project with Public Funding’- Sibson Building: Shortlist
  • World Architecture Festival Award, ‘Higher Education & Research’- Sibson Building: Finalist
  • AJ Awards, ‘Higher Education Project of the Year’- Sibson Building: Shortlist
  • Civic Trust Award- Snape Maltings: Commendation
Client
  • University of Kent
Status
Complete
Size m2
8,000
Completion Date
2016
Structural Engineer
  • Price & Myers LLP
M&E Engineer
  • Max Fordham LLP
Landscape Architect
  • Fabrik