New Studios – Wimbledon College of Arts

New Studios – Wimbledon College of Arts

A new BREEAM Outstanding studio building for Wimbledon College of Arts, designed as a simple, flexible enclosure with excellent natural light and ventilation. This new addition to the Wimbledon Campus introduced at the southern end of a range of studio and workshop spaces provides high quality multi-purpose spaces suitable for a range of courses.

Image for New Studios – Wimbledon College of Arts
  • New Studios – Wimbledon College of Arts 1
  • New Studios – Wimbledon College of Arts 2

The project is an exemplar of sustainable design for the University of the Arts London. Sustainable measures include north-south orientation, a high performance envelope, controlled natural ventilation, rain water harvesting and photo-voltaic solar collection. Linking the new building to a number of adjacent existing studios there is a canopy structure with much needed semi-outdoor storage below.

This zinc-clad building, within a Conservation Area achieved the second highest BREEAM score in the world at the design stage assessment.

  • New Studios – Wimbledon College of Arts 1
  • New Studios – Wimbledon College of Arts 2
  • New Studios – Wimbledon College of Arts 3
The project has delivered top-of-the-range, professional facilities for our courses. Staff and students are both enjoying the new working environment which has opened up the possibilities for creating work both indoors and outdoors, providing a cohesive and considered resource centre.We are extremely pleased that this building has been designed to achieve a BREEAM Outstanding rating which reflects the work being done at Wimbledon to integrate issues of sustainability into the curriculum. Simon Betts, Dean of Wimbledon College of Arts
  • New Studios – Wimbledon College of Arts 1
  • West elevation grounds Penoyre & Prasad
  • New Studios – Wimbledon College of Arts 3
  • New Studios – Wimbledon College of Arts 1
  • New Studios – Wimbledon College of Arts 2

Project Leader

Awards

  • New London Award, ‘Ashden Prize for Sustainability’- New Studios, Wimbledon College of Arts: Winner
  • RIBA Sustainability Award- New Studios, Wimbledon College of Arts: Winner
  • RIBA London Regional Award- New Studios, Wimbledon College of Arts: Winner
  • Green Apple Award- New Studios, Wimbledon College of Arts: Winner
Client
  • University of the Arts
Status
Complete
Size m2
5,352
Completion Date
2014
Structural Engineer
  • Webb Yates Engineers
M&E Engineer
  • Clearsprings Energy Solutions