Projects Higher Education University of Kent Templeman Library view towards entrance Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library exterior Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library concrete fin detail Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library temporary entrance space Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library interior view Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library Penoyre and Prasad

Templeman Library Extension & Refurbishment

Our competition-winning design for the new extension & refurbishment of Templeman Library at Kent University, Canterbury, will provide a 5,200m2 extension to the existing library, and refurbishment of the original building designed by Lord Holford and constructed in three phases between 1965 and 1990.

The existing building has been frequently adjusted in its lifetime. Our approach is to reveal its hidden strengths by:

  • Removing sections of floor structure at each level in the central core of the building to let in daylight and create views through the building.
  • Replacing the glazing with curtain walling to weave the new extension and the existing building into one volume.
  • Design fitted furniture pieces to punctuate the existing space and combine with flexible mobile furniture to enable easy access to power and data.

The proposals will create a vibrant contemporary building for study, interaction and exploration, bringing together a variety of reader spaces, versatile collection and exhibition space, and a distinctive resin clad 250 seat lecture theatre. The treatment of the extension façade inverts the balance of the original brutalist architecture of the building to create a strong and holistic architectural identity.

This long-term, easily-phased solution has created a step change in quality across the whole library development; re-emphasising its enduring and pivotal role within the campus. The newly enhanced ‘lawn entrance’ to the south is combined with improvements made to the north of the building, creating a cultural avenue to link the existing theatre and architecture school.

View time-lapse footage of the construction here.

Client

Value

£14m extension / £10m refurbishment

Completed

2017

Awards