Projects Higher Education University of Kent Templeman Library Entrance foyer Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library temporary entrance space Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library interior view Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library silent study area Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library West Elevation Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library Main Entrance Penoyre and Prasad
Projects Higher Education University of Kent Templeman Library Entrance Penoyre and Prasad

University of Kent Templeman Library Extension & Refurbishment

Our competition-winning design for the new extension & refurbishment of Templeman Library at Kent University, Canterbury, will provide a 5,200m2 extension to the existing library, and refurbishment of the original building designed by Lord Holford and constructed in three phases between 1965 and 1990.

The existing building has been frequently adjusted in its lifetime. Our approach is to reveal its hidden strengths by:

  • Removing sections of floor structure at each level in the central core of the building to let in daylight and create views through the building.
  • Replacing the glazing with curtain walling to weave the new extension and the existing building into one volume.
  • Design fitted furniture pieces to punctuate the existing space and combine with flexible mobile furniture to enable easy access to power and data.

The proposals will create a vibrant contemporary building for study, interaction and exploration, bringing together a variety of reader spaces, versatile collection and exhibition space, and a distinctive resin clad 250 seat lecture theatre. The treatment of the extension façade inverts the balance of the original brutalist architecture of the building to create a strong and holistic architectural identity.

This long-term, easily-phased solution will create a step change in quality across the whole library development to re-emphasise its enduring and pivotal role within the campus. The newly enhanced ‘lawn entrance’ to the south is combined with improvements made to the north of the building which will create a cultural avenue, linking the existing theatre and architecture school.

The project aims to achieve BREEAM Excellent.

Client

Value

£12m extension / £10m refurbishment

Completed

2017