Projects Schools Moseley main entrance Penoyre and Prasad
Projects Schools Moseley View from playing fields Penoyre and Prasad
Projects Schools Moseley View towards 1850s Grade II Listed school Penoyre and Prasad
Projects Schools Moseley covered external play and social space Penoyre and Prasad
Projects Schools Moseley brick pattern detail Penoyre and Prasad
v
Projects Schools Moseley Active Learning Penoyre and Prasad
Projects Schools Moseley Double-height dining hall Penoyre and Prasad
Projects Schools Moseley Cafe Penoyre and Prasad
Projects Schools Moseley art room Penoyre and Prasad
Projects Schools Moseley View of old and new buildings from playing fields Penoyre and Prasad

Moseley Secondary School

Moseley School is a comprehensive secondary school of 1350 students.  The site comprises an upper and lower part, separated by 12m high steeply sloping embankment.  The upper part of the site contains an 1850s Grade II Listed building, while the lower part of the site contained a disparate collection of post-war buildings.  The need to replace these lower buildings provided the opportunity to create a more coherent school campus.

A new building located on the upper part of the site helps unify the teaching spaces and for the first time make them all DDA accessible.  Partially embedded in the sloping ground, and partly suspended over it, the new building forms a gateway onto the upper part of the site, while providing much needed covered external play and social space for the pupils.

The new building also provides a new heart and social space for the school through a new double-height hall and dining space, linked by sliding/folding partitions.  These open onto the newly landscaped external spaces.  The arrangement of the teaching spaces reflect Birmingham City Council’s approach to transformational learning, through the provision of classroom clusters planned around an open-plan learning zone.

The massing of the new building and its materiality reflect the importance of the existing Grade II listed building, itself refurbished as part of this project.  Although ranged over four storeys, the design exploits the site level changes to create a low, recessive building when seen in overall context of the site.

Client

Value

£12.5 m

Completed

2012