Milborne Street

This regeneration of an inner-city brown field site creates a new neighbourhood of social housing. Twenty flats for shared ownership, are provided along with off-street parking and bicycle storage, communal and private gardens and balconies. Flats are designed to Housing Corporation’s standards for space and storage, with good daylight and natural ventilation and large, open plan living/kitchen areas.

Accommodation is split into two housing blocks on an awkward triangular-shaped site. Careful manipulation of site constraints has addressed the needs of neighbouring residents for daylight and privacy.

The buildings feature a rich variety of forms, materials and construction techniques. A four-storey building finished with a white spar-dashed render houses 8 one bedroom flats with ‘Juliette’ balconies and a communal roof terrace. The second four-storey terrace of 12 one and two bedroom flats features a stepped-back crescent form creating space for private gardens and off-street parking, and allowing good daylight to the low terrace of houses opposite.

Timber weatherboarding is made from FSC certified, UK grown Larch, and an external timber gallery overlooks and animates the street. Rainwater is shed without recourse to gutters. Main rainwater pipes are elegantly recessed into timber columns and deter climbing.

Rated ‘good’ by EcoHomes standards, all flats benefit from good thermal mass, insulation and air tightness and have gas-fired central heating provided by high-efficiency condensing gas boilers.

Client

Value

£2.8 m

Completed

2009