Athletes' Village Health Centre
Projects Health Athletes Village Exterior Elevation Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village ceramic clinker brick Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village arcade Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village entrance Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village reception graphics Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village Atrium and reception Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village Polyclinic Signage Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village Polyclinic consultation room Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village Polyclinic GP room Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village patients waiting area Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village circulation wayfinding Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village Atrium Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village staff office space Penoyre and Prasad
Home Athletes Village Elevation Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village Exterior Louvres Penoyre and Prasad
Projects Health Athletes Village Exterior Penoyre and Prasad
Site plan
Ground Floor
Long Section
Projects Health Athletes Village Polyclinic Greg Penoyre Sketch Penoyre and Prasad

Sir Ludwig Guttmann Health & Wellbeing Centre

The Sir Ludwig Guttman Health & Wellbeing Centre creates a landmark civic building on the 2012 Olympics Athletes’ Village site, which now provides a significant legacy building for a variety of stakeholders including much needed community and health facilities for the Borough of Newham.

The building comprises 3,800m² of state-of-the-art accommodation for NHS primary care needs along with an additional 1,500m² of premises for the East Village Community Development Trust, all within a building with a strong single identity. As ever flexibility and adaptability are key to providing for changing healthcare service needs over the lifetime of the building, and the period of establishment of the Development Trust, but particularly here to facilitate the fit-out and use of the building in 2012 as LOCOG’s Medical and Doping Control facilities for the Games.

Of a smaller scale than its immediate on-site neighbours, the Centre required a strong sculptural form and simple, material qualities in order to achieve the landmark presence demanded by the brief. The dynamic roofline is hewn out of the solid block form of the building and accentuated by the angular truncation of the site. At ground and first floor the facade pulls back within the brick shell creating a generous and protected arcade. Within this Community shell-and-core, ‘shop’ units enliven the streetscape and frame the main entrance to the Centre. The playful use of gold, silver and bronze in this element is a subtle, but legible, reference to the Games.

A dramatic four-storey atrium creates a unifying heart for the disparate activities within the building, surrounded by double-loaded accommodation, floor upon floor, with a variety of flexible clinical room types. The scheme was delivered from appointment to completion in (December 2011) 27 months in readiness for The Games.

The project has been awarded a BREEAM rating of Excellent.

Click here to view the GE Healthcare 360 degree virtual video tour of the London 2012 Polyclinic.

Download and read Rory Olcayto’s building study in the Architects’ Journal, (Number 5, Volume 236).

Client

Value

£ m

Completed

2011

Awards