Claringbull Court

The Claringbull Court scheme provides eleven 1 to 4 bedroom flats and maisonettes for Barnsbury Housing Association as rented social housing. A former Edwardian school building was converted and extended with lower level additions designed in brick to match the existing architecture. Load bearing brickwork is combined with an unusual steel filler joist and unreinforced concrete upper floors and roof slab. Extensive structural repairs were carried out and the thermal performance of the existing fabric substantially upgraded. External renovations were carried out in original materials matching original details.

The bold, contemporary roof extension, is a lightweight, highly insulated timber structure clad in copper standing seam that will gradually oxidise to green, designed as a reference to ecclesiastical roofing materials and the connection between the original school building and adjacent church. Internally, apartments benefit from the scale of the original classrooms with generous floor areas, double height living rooms and bedrooms on mezzanine levels. The original fenestration was retained providing generous windows and natural internal daylight. Stylish entrance hall and lobby areas feature re-used parquet flooring, hardwood stairs and glazed balustrades adding to the quality of this development for residents.

Opportunities for apartments to benefit from sunny outdoor spaces were maximised, with small ground floor gardens and upper balconies.

A local recycling centre is incorporated along with secure cycle storage.

Client

Value

£1.28 m

Completed

2008