Crouch Hill Community Park

case study

A high quality learning and recreational environment on a neglected piece of Metropolitan Open Land in North London. Facilities include new buildings for Ashmount Primary School and Bowlers Nursery, and a youth centre, ecology centre and energy centre housed in a remodelled electrical substation.

When complete, the development will be carbon-negative in-use and is set to be the first BREEAM Outstanding school.

Key sustainability features include:

  • Existing derelict site turned into an exemplary community park combining new buildings, refurbished facilities and landscape and ecological improvements, all linked together by a heat and power network;
  • Excess heat is exported off-site to adjoining apartment buildings to achieve a carbon-negative in-use development;
  • Recreational land use is maximised for the benefit of the greater community while accommodating educational needs of the school and youth centre;
  • Extensive consultation with all stakeholders in the project – school, nursery, youth centre, local community and residents, as well as wildlife groups, police, and other interest groups;
  • Use of innovative technologies such as Ecoplay greywater recycling and ‘e-stack’ ventilation system in primary school;
  • New build designed for future proofing against climate change through use of construction materials, ventilation strategy and controls;
  • Contractor committed to minimising waste during construction, with maximum 5% only going to landfill.

New London Awards, Servicing: Commendation, Crouch Hill Community Park.

This project is featured as a case study on the RIBA Sustainability Hub‘s website.

Downloads

Case Study (pdf)